Гледай
на живо

В Китай обявиха оранжева степен на екологична опасност

Замърсяването на въздуха надхвърля нормата с 25 пъти

В Китай обявиха оранжева степен на екологична опасност Предпоследна, "оранжева" степен на екологична опасност е обявена в повечето райони на Северен Китай,... thumbnail text

Предпоследна, "оранжева" степен на екологична опасност е обявена в повечето райони на Северен Китай, предаде ТАСС.

Равнището на замърсяване на въздуха в китайската столица, фиксирано от метеорологичните станции, през изминалата нощ превиши 20 до 24 пъти нормите на Световната здравна организация.

При препоръчана от СЗО за безопасна средно денонощна концентрация на прахови частици от 25 микрограма на кубометър, в някои райони на Пекин този показател е достигнал 600 мкг/куб.м, а средният показател за града в полунощ е бил 536 мкг/куб.м.

Под плътна сива пелена от смог се оказаха също град Тиенцзин, провинциите Хъбей, Шандун, Хънан, Шанси. Метеоролозите прогнозират, че оформящият се студен въздушен фронт към понеделник ще донесе известно облекчение, като очисти атмосферата в някаква степен.

Възникналата неблагоприятна ситуация е свързана с началото на отоплителния сезон, защото много Топлоелектрическите централи в района работят с нискокачествени кафяви въглища. Замърсяване се получава и от автомобилите, като само в Пекин им надхвърля 5 милиона.