София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Квебек ще приемат мигранти след тест за ценности

Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2020 г.

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Канадската провинция Квебек ще изисква от икономическите имигранти да преминат през „тест за ценности“, това е записано в нова промяна в правилата, предава BBC.

Франсоа Лего, премиер на провинцията, заяви, че потенциалните имигранти трябва да осъзнават ценности като равните права на мъжете и жените. Правителството на провинцията обяви, че въпросите в теста ще бъдат базирани на хартата за правата в Канада.

Примерни въпроси са: „В Квебек мъжете и жените имат еднакви права и са смятани за равни от закона, правилно или неправилно?“ и „Посочете който от следните примери е дискриминация: отказ от назначаване на жена, която е бременна, на мъж, който няма необходимата диплома, или на човек заради неговия етнически произход“.

Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Ако се провалят, кандидатите могат да вземат онлайн теста отново. За успех са нужни 75%. Ще има възможност и за курс, който покрива темите в своеобразния изпит.

Лего заяви, че новодошлите трябва да знаят и за светския закон на провинцията, който забранява на държавни служители като съдии, полицаи и учители да носят религиозни символи – кипa, тюрбан или хиджаб, кръстче, докато са на работа.

Оценката от 20 въпроса ще се съсредоточи върху въпроси около демокрацията, френскоговорящото общество в Квебек, светския характер на държавата и равнопоставеността между мъже и жени.

Целта е да се обезпечи, че новодошлите „се интегрират в обществото и се придържат към ценностите на Кебек“, заяви провинциалният министър на имиграцията Симон Барет.