София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В МВР плащанията на извънреден труд се осъществяват редовно и няма забавяне

Това съобщи Дирекция "Планиране и управление на бюджета" към ведомството

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

По информация на Дирекция "Планиране и управление на бюджета" – МВР, плащанията на извънреден труд се осъществяват ритмично и няма забавяне. Начислените суми за месеца се изплащат със заплатата за следващия месец.

В Министерство на вътрешните работи има образувана преписка по сигнал на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи за това, че на служители от шест регионални дирекции към ГД „Гранична полиция“ през 2016 г. са удържани парични суми от положен и изплатен през 2015 г.извънреден труд.

Основанието за това е прилагането на Наредба № 8121з-592/25.05.2015 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР, в сила от 01.04.2015 г. Общата сума, удържана от 2901 служители, възлиза на 158 770 лева или средно по 55 лева на човек.

По сигнала са изискани становища от Министерството на труда и социалната политика, Министерския съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и компетентните структури в МВР.

Допълнително в момента е назначена проверка от Звеното за вътрешен одит в МВР. След завършването на проверката ще бъде предложено законосъобразно решение на казуса, повдигнат в сигнала.

За образуваната проверка и нейния ход заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, който отговаря за социалния диалог, е уведомил председателя на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи Валентин Попов.