София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В очакване на АЕЦ „Белене”

Енергийният министър се надява, че проектът ще се случи

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Дали проектът  АЕЦ „Белене” ще се реализира,  или пък не, предстои да разберем. Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.
Припомняме, че вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта, като до момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.
 
Петкова обясни, че въпреки рестрикции на Парламента, според които централата трябва да бъде построена без никакво държавно финансиране и без дългосрочни договори, които да гарантират изкупуването на произведеното електричество, шансовете АЕЦ-Белене да се реализира са големи.
 
До всички компании, които вече са се интересували от проекта, ще бъдат изпратени покани. С тях  те ще бъдат  информирани  за стартиралата процедура, като ще имат 90 дни от публикуването на поканата в Европейския вестник да направят заявление за интерес. 
 
Петкова разясни и че участието на руската  „Росатом” е задължително, тъй като те са конституирали оборудването и без тях, проектът не би могъл да се реализира. 
 
Енергийният министър беше категорична още, че проектът  е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г, но сега предстояло допълнително да се  нотифицират промените в инвестиционния проект. 
 
Според Петкова, ако всичко с процедурата върви по план би трябвало строежът на новата централа да започне до една година и да бъде завършен до 10.