Гледай
на живо

В парламента обсъждат договора за изтребителите

Две комисии ще разгледат искането на правителството

В парламента обсъждат договора за изтребителите Депутатите от парламентарните комисии днес ще разглеждат на закрити заседания предложението на прави... thumbnail text

Депутатите от парламентарните комисии днес ще разглеждат на закрити заседания предложението на правителството за преговори със САЩ за доставка на нови изтребители. Две комисии ще обсъдят отправеното към парламента искане на кабинета за промяна на проекта за купуване на нови многоцелеви изтребител и мандат на правителството за продължаване на преговорите със САЩ за купуване на самолет F-16V Block 70.

От 13,30 часа заседава комисията по отбрана, от 15,30 часа документът ще бъде разгледан в комисията по бюджет и финанси. И двете заседания ще се проведат при закрити врати.

При добре проведени преговори е възможно България да получи от САЩ и други "екстри" освен самолетите, обучението на пилоти и технически персонал, оборудване и въоръжение.

Решението на правителството е депозирано в деловодството на Народното събрание на 10 януари. Тогава, на свое заседание, кабинетът одобри доклада на военното министерство, в който се казва, че държавата ни трябва да преговаря с американците за доставка на изтребители F-16. Опозицията остро разкритикува начина, по който правителството взе решението за преговори само с американците. Президентът Румен Радев нарече цялата процедура по избор на нови самолети "триумф на лобизма". От БСП категорично обявиха, че ще гласуват против предложението на правителството.

Красимир Каракачанов призна, че ще има повишение в първоначално гласуваната цена, но не поиска да уточни с колко ще се оскъпи офертата.

Очаква се мандатът за преговорите и разрешението за увеличаването на сумата над предвидените 1.5 млрд. лв. (без ДДС) да бъдат одобрени от парламента още тази седмица. По всяка вероятност при гласуването ГЕРБ ще получат помощ от ДПС.