София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В парламента обсъждат договора за изтребителите

Две комисии ще разгледат искането на правителството

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатите от парламентарните комисии днес ще разглеждат на закрити заседания предложението на правителството за преговори със САЩ за доставка на нови изтребители. Две комисии ще обсъдят отправеното към парламента искане на кабинета за промяна на проекта за купуване на нови многоцелеви изтребител и мандат на правителството за продължаване на преговорите със САЩ за купуване на самолет F-16V Block 70.

От 13,30 часа заседава комисията по отбрана, от 15,30 часа документът ще бъде разгледан в комисията по бюджет и финанси. И двете заседания ще се проведат при закрити врати.

При добре проведени преговори е възможно България да получи от САЩ и други "екстри" освен самолетите, обучението на пилоти и технически персонал, оборудване и въоръжение.

Решението на правителството е депозирано в деловодството на Народното събрание на 10 януари. Тогава, на свое заседание, кабинетът одобри доклада на военното министерство, в който се казва, че държавата ни трябва да преговаря с американците за доставка на изтребители F-16. Опозицията остро разкритикува начина, по който правителството взе решението за преговори само с американците. Президентът Румен Радев нарече цялата процедура по избор на нови самолети "триумф на лобизма". От БСП категорично обявиха, че ще гласуват против предложението на правителството.

Красимир Каракачанов призна, че ще има повишение в първоначално гласуваната цена, но не поиска да уточни с колко ще се оскъпи офертата.

Очаква се мандатът за преговорите и разрешението за увеличаването на сумата над предвидените 1.5 млрд. лв. (без ДДС) да бъдат одобрени от парламента още тази седмица. По всяка вероятност при гласуването ГЕРБ ще получат помощ от ДПС.