София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия потвърди за повишена радиация над Европа

Замърсяването идва от ядрения комплекс Маяк

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Русия е регистрирана повишена радиоактивност, съобщиха властите в страната, предаде "Гардиън". От замерванията става ясно, че рутений-106 превишава 986 пъти показателите в сравнение с миналия месец.

Показателите са били засечени в периода 25 септември - 1 октомври в Южен Урал. Там се намира ядреният комплекс Маяк, пострадал при една от най-тежките аварии през 1957 година.

В съобщението на Руската метеорологична служба, цитирано от ТАСС, се посочва, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Уран може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси. 

Организацията "Грийнпийс" поиска от компанията "Росатом" задълбочено разследване и публикуване на резултатите от него. През октомври, Москва съобщи, че няма промяна в радиационния фон.

В началото на месеца се появи информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е преминал над България. Тогава българските власти опровергаха информацията. А в началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве.