София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В РУСИЯ ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА АСТРОНОМИЯ?

ЗАКОНОПРОЕКТЪТ ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ВНЕСЕН В ДЪРЖАВНАТА ДУМА

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В близко бъдеще комисията по образование в Държавната Дума ще повдигне въпроса за връщането на астрономията в училищната програма, като за целта ще внесе законопроект, съобщи Михаил Берулов по радиостанция „Руска служба за новини“, съобщава ТАСС.

Според заместник-председателя на Комисията по образование в руския Парламент, съвременният живот и постоянното развитие на човечеството обуславят необходимостта от връщане на астрономията в учебната програма на училищата.
„Комисията ще внесе проект за изменение на закона за образованието и смятам, че предметът ще се върне в програмата“, заяви в своето радиоинтервю Берулов. Според него, без астрономията се формира „непълна картина за света“.
„Смятам, че е голяма грешка да се извади от учебната програма астрономията. Задължително, в най-близко време ще я върнем“, резюмира той.
Московският планетариум, с подкрепата на държавната корпорация „Роскосмос“, събира подписи за завръщане на уроците по астрономия в общообразователните училища в страната. По думите на организаторите на инициативата, именно тази учебна дисциплина влияе съществено на формирането на научната представа за света и определя мирогледа на човека.
В годините на Съветския съюз астрономията беше задължителен учебен предмет. След промените в Русия тя остана застъпена в програмите на специализираните училища за изучаване на физико-математически и естествени науки, докато останалите ученици се запознаваха с нея в часовете по физика и природознание.


Източник: bultimes.com