София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В САЩ разкриха план за ядрено унищожаване на СССР и Китай

Планът от 1960 година целял масово изтребление на гражданите

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

През 1960 година в Съединените щати се подготвя план за пълно унищожаване на Съветския съюз и Китай като едни от водещите индустриални сили. Американските военни са обмисляли  възможността за масово изтребление на гражданите на тези страни, пише в статия, публикувана от организацията с нестопанска цел "Архив за национална сигурност", предаде РИА Новости.

Изследователите обръщат внимание на документите от Интегрирания оперативен план от 1964 г. (Single Integrated Operational Plan, SIOP), който се занимава с използването на ядрени оръжия. По-специално те споменават необходимостта от унищожаване на 70% от индустриалния потенциал на СССР.

В плана на САЩ се допускала възможността за масовата смърт на цивилни. Така според оценките от 1961 г., действие по плана предполагало унищожението на  71% от жителите на съветските градове, а според оценките от 1962 г. - смъртта на около 70 милиона граждани на СССР.

При това на началник-щабовете на САЩ дори считали идеята за унищожаването на популацията като основен критерий в победата над Съветския съюз, пише в материала на организацията.

SIOP е много таен набор от оперативни документи, които съставят подробни правила за борба с използването на ядрени оръжия от американските въоръжени сили.

През декември 2015 г. в САЩ Националните архивите и регистъра на публикуваха списък с потенциални цели за ядрена бомбардировка на САЩ за 1959 г., който включваха стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай. Сред тях са 179 точки в Москва, 145 в Ленинград и 91 в Източен Берлин.

Основният приоритет на декласифицирания документ се нарича Военновъздушните сили и най-важната цел - разрушаването на съветските бомбардировачи преди да излязат и да отидат в Европа или извън нея.