София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В.Симеонов изискал и получил справка защо и на каква цена НСО охранява Доган

Сумата била по-малка от месечна заплата на тв водещ

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

В свой пост във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов хвърля светлина, и то официално върху причините за продължилата близо 10 години охрана на Ахмед Доган, както и какво струва това на бюджета. Ето какво пише Симеонов:

По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, получих отговор от НСО с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018.

Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси, негодува Симеонов. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г.

Валери Симеонов уточнява, че поради неудовлетворяващия го отговор отново поискал справка от НСО и днес получил следната информация:

На въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?, отговорът е, че специална комисия, състояща се от Началник на НСО, Председателя на ДАНС и Главния секретар на МВР, както и ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“, безспорно е установила,  че има „ рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.

На въпрос:  Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?, вицепремиеръте получил отказ за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана. В официалната справка до него обаче изрично се указвало, че сумите са, цитирам „ многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.

И още един любопитен пасаж от справката, ето точният цитат: Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество.

В поста си в социалната мрежа вицепремиерът Валери Симеонов заключава: Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.