Гледай
на живо

В Скопие шефката на Спецпрокуратурата е арестувана за аферата „Рекет“

Най-богатият македонец намеси в СРС-скандала и България

В Скопие шефката на Спецпрокуратурата е арестувана за аферата „Рекет“ Смятаната за протеже на премиера Зоран Заев шефка на Спецпрокуратура на Северна Македония Катица Яне... thumbnail text

Смятаната за протеже на премиера Зоран Заев шефка на Спецпрокуратура на Северна Македония Катица Янева е арестувана в Скопие.

Операцията е свързана със задържането десетки бизнесмени. Преди това полицаи обискираха кабинета и дома на Янева. Следобед в сряда те започнаха да изнасят мебели.

Тя досега е била със статут на свидетел по скандалното дело „Рекет“. То се е разразило след изтеклите видеозаписи от най-богатия македонец, който е и български гражданин.

Става дума за Орце Камчев, който в дома си предава на Боян Йовановски и Зоран Милески подкуп от €1,5 млн. Парите са за Катица Янева, която според Йовановски ще го пусне на свобода.

Той е сред обвиняемите по делото „Империя“ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Смята се, че Орце Камчев, който е спонсор на ВМРО-ДПМНЕ на експремиера Никола Груевски, е записвал разговорите. Катица Янева пък уж предлагала да издейства благоприятна присъда за Орце Камчев.

Българската следа също е налице. По време на разговора в дома на Орце Камчев той обяснява на Йовановски, че е изпратил съобщение, че "българите не трябва да се намесват повече".

Според разговора намеса вероятно щяла да се случи, докато Орце Камчев е в ареста.

Властите в София отрекоха да имат нещо общо, въпреки че е български гражданин.

София номинира Орце Камчев за почетен консул на България в Охрид през 2018 г. Това щеше да осигури дипломатически имунитет на смятания за най-богат македонец.