Гледай
на живо

В Словакия зам.-министърка бе „пионка“ на убийците на Ян Куцияк

Подаде оставка - обменяла SMS-и с поръчителя на разстрела на журналиста

Зам.-министър на правосъдието на Словакия Моника Янковска подаде оставка заради контакти между нея и заподозрян за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, предаде Reuters.

Припомняме, че Ян Куцияк е убит с приятелката си в дома им край Братислава през февруари 2018 г. Това доведе до масови протести и оставката на премиера Роберт Фицо, чиято съветничка е свързана с един от „героите“ на разследванията за италианската мафия в Словакия.

Напускането на зам.-министърката става след натиск от страна на новия президент Зузана Чапутова и опозицията. Сред петимата обвинени за убийството е строителният бизнесмен Мариан Кочнер, чиято дейност беше разследвал Ян Куцияк.

Словашки медии публикуваха част от СРС-тата, според които Мариан Кочнер е обменял съобщения с друга обвиняема, в които нарича Моника Янковска „негова пионка в министерството“.

Моника Янковска потвърди, че телефонът й е бил сред конфискуваните от полицията. Но тя нямала контакти с бизнесмена. Действията на полицията били "политически мотивирани".

"Подавам оставка заради атаки срещу семейството ми, не съм направила нищо грешно", заяви зам.-министърката.

Също така двама зам.-главни прокурори са си подали оставки от тази година заради контактите си с Мариан Кочнер.