София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В София стартира спортен хакатон

Първото състезание за технологии в спорта

6 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

„Спортен хакатон“, първото технологично състезание за спорт в България, стартира днес в Националната спортна академия. То е насочено към разработването на технологии, насочени изцяло в подкрепа на напредъка на спортистите и добрите практики в спорта. Организатор на форума е д-р Милена Кримова.

По думите ѝ хакатоните стимулират предприемачеството чрез възможността за представяне на иновативни идеи пред по-широка експертна аудитория и получаване на конструктивна обратна връзка, с която да се надгради идеята.

„Спортен хакатон България” събира на едно място програмисти, спортисти, софтуерни инженери и дизайнери, които ще имат възможност да разработят и представят иновативни софтуерни и хардуерни проекти за всички видове спорт. Те могат да са на концептуално (идейно) ниво, прототип или завършено решение.

Сред участниците в журито и лекторите е алпинистът Боян Петров, който изнесе лекция за това колко много са необходими технологическите иновации в алпинизма и покоряването на върховете.

В рамките на събитието ще се проведе и първата в страната конференция Sports Tech. Програмата ѝ включва представяне на добри практики в областта на спортния мениджмънт и предприемачеството, практически примери за внедряване на технологиите в различни дисциплини, ролята на самомотивацията за постигане на високи резултати.