София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Турция гласуват на местни избори

Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В Турция днес се провеждат местни избори. За участие са регистрирани 12 политически партии. Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган. Жителите на нашата съседка гласуват на фона тежка икономическа криза.

Това са първите местни избори, които се провеждат по правилата на новата президентска система за управление, която влезе в сила през 2017 г. Те се разглеждат по-скоро както тест за популярността на президента Реджеп Ердоган, така и за това дали той ще успее окончателно да бетонира властта си с новите правомощия, които има той.

Четири са основните партии, които издигнаха кандидати за кметове на големите градове. Това са управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната Народно-републиканска партия, Партията на националистическото действие и Добрата партия. Кюрдите са голямата изненада на тези избори. Те решиха да не издигат кандидати в шестте големи провинции, за да влеят гласовете на своите симпатизанти към опозицията.

От месеци насам Турция страда от сериозно забавяне на икономиката си. Това с основание тревожи Реджеп Ердоган. Неговата управляваща партия е с разклатени позиции на фона на икономическата криза. Ердоган се притеснява, че гласоподавателите може да не подкрепят Партията на справедливостта и развитието, която печели почти всички избори от 2002 г. насам. Затова той предприе интензивна кампания, която представи подкрепата за партията му като единственият спасителен път за страната.