Гледай
на живо

В Турция горят долари и чупят айфони с чукове

Емирът на Катар обеща на Ердоган 15 млрд. долара инвестиции

В Турция горят долари и чупят айфони с чукове Стряскащи патриотични акции в някои части на Турция – в отговор на призива на президента Ердог... thumbnail text

Стряскащи патриотични акции в някои части на Турция – в отговор на призива на президента Ердоган „Предизвиквам ви“ - за бойкот на американските стоки, както и след драматичния срив на турската лира. Поддръжници на властта и фанатични фенове на Ердоган горят американски долари и чупят айфони с чукове.

Междувременно след срива на лирата миналия петък и пика на инвеститорската паника, и светкавичния екшън-план за финансово стабилизиране обявен от Ердоган, днес турската валута се възстанови до 5.9 спрямо щатския долар.

На фона на кризата в отношенията между Анкара и Вашингтон , турският президент активира усилията си да привлече европейска и близкоизточна подкрепа срещу американските санкции. Още на 13 август се е провел телефонен разговор между Ердоган и емира на Катар – в този ден курсът на лирата стигна 7.24 за долар. В резултат на разговора шейх Тамим бин Хамад ал-Тани е пристигнал вчера на визита в Турция. Работният обяд между Ердоган и ал-Тани е продължил 3 часа, Емирът е обещал $15 милиарда преки инвестиции в турската икономика, информира вестник "Хюриет". 

Напрежението между Турция и Съединените щати нарасна поради няколко причини - различията в политиките по отношение на сирийския конфликт; санкциите срещу Иран, които Турция не подкрепи; продължителното задържане на американския пастор Андрю Брънсън; неудовлетвореното от страна на САЩ искане на Турция за екстрадицията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен за ръководител на опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция.