София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Украйна забраниха българска БЦЖ ваксина

Причинила е смърт на бебе?

6 годиниЗдраве 60 Боряна Райчева

В Украйна временно е забранена българската ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ). Това става ясно от документ, публикуван на официалния сайт на Държавната служба по лекарствените средства и контрол над наркотичните вещества в страната.

Причината за спирането е съобщение от Белополската районна болница (Сумска област) за смърт на бебе след имунизация. Била е поставена ваксина БЦЖ, произведена от българската компания, известна като Булбио. Медиците свидетелстват, че бебето се е родило напълно здраво. След ваксинацията за живота му са се борили седем медици, но реанимационните действия са безрезултатни. Завеждащият болничното АГ отделение разказва, че в деня на БЦЖ инжекцията детето се е чувствало добре, затова му е поставена туберкулозната ваксина съгласно имунизационния календар, пише Актуално.ком.

"На детето е поставена ваксина БЦЖ след преглед от лекар-неонатолог. Детето беше здраво, всичко беше наред. Лекарят го прегледа, направиха БЦЖ", разказва Нина Савицкия. По думите ѝ, след поставянето на инжекцията състоянието на детето не се е променило, но вечерта – 9 часа по-късно, бебето изведнъж заплакало и престанало да диша.

„Детето не е имало дихателни проблеми, то е било прегледано от неонатолог в деня на ваксинирането. Не мога да кажа какво се е случило. Синдром на внезапната детска смърт", предполага лекарят. Лекарите са убедени, че смъртта на детето не е свързана с ваксината. По думите им тя е била съхранявана съгласно изискванията. "С една ампула бяха ваксинирани 10 деца в този ден. Всички са здрави. Това е смърт на дете в пълно здраве. Така се случи", каза за изданието tsn.ua главният лекар на Белополската болница Татяна Белоус. Роднините на детето смятат, че то не е било прегледано добре преди ваксинацията. Съдебните медици са установили проблеми с белите дробове на бебето: "Открити са втвърдявания с кръвоизливи, има и изменения в белите дробове на детето", заяви съдебният медицински експерт Александър Кучеренко. "Дали тези промени са настъпили преди или след ваксинирането не може да се каже на този етап, тъй като не са готови всички резултати от изследванията", допълни още той. По случая е образувано наказателно производство.

През 2017 година стана известно, че БЦЖ ваксината прави бактерията на туберкулозата неразпознаваема за имунната система и недосегаема за антибиотиците. Предполага се, че може би тя има връзка с автоимунните заболявания и дори някои видове рак.

Справка на Европейския център по превенция и контрол на заразните болести показва, че БЦЖ ваксината не се използва в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Словакия, Испания и Швеция.
През май 2017 година българското Здравно министерство премахна от имунизационния календар БЦЖ реваксинацията и проба Манту за 17-годишните. Същевременно СЗО не препоръчва никакви реваксинации, тъй като са неефикасни и излагащи на допълнителен риск от нежелани реакции.