София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В зелените площи ще се строят само детски площадки

Правителството прие промени в закона

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството прие промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с които се въвежда нов режим за зелените площи в междублоковите пространства. Промените предвиждат в тях занапред да е разрешено само строителство на детски площадки и подземни гаражи.

Законопроектът предвижда Столичният общински съвет да определя максимално допустимите показатели за височина, плътност и интензивност на застрояването в дадени зони на София. Той ще одобрява и зоните, в които в бъдеще ще е възможно изграждането на високи над 50 метра сгради.

"Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние върху икономиката както на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране", се посочва в съобщението.