София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вадят децата от пещерата в Тайланд

Спасителната операция започна тази сутрин

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Евакуацията на 12-те млади футболисти и техния треньор от пещерата в Тайланд започна, каза ръководителят на спасителната мисия, цитиран от РИА Новости.

Според него, в 10.00 часа местно време, екип от 13 водолази, включително чужденци и тайландски военен персонал, както и пет от най-опитните бойни плувци, е влязъл в отдалечени райони на пещерата.

Излизането на деца заедно с водолазите на повърхността трябва да се очаква не по-рано от 21.00 часа местно време.

"Днес постигнахме пълна готовност във всички области и по-добър момент от сега не може да има за извеждането на децата", каза шефът на операцията. Той обясни, че от една страна, многото дни изпомпване на вода от пещерата са достигнали основната цел: нивото на водата в пещерата е започнало значително да намалява и маршрутите за евакуация са по-малко наводнени.

"На второ място, според лекарите, които са в пещерата, децата са достатъчно физически силни, духът им е на висота и те са настроили да се завърнат у дома. В резултат на обучението в рамките на няколко дни стигнаха до основните умения за използване водолазно оборудване. И на трето място, ние сме готови при всички условия за бързото им откарване в болницата за рехабилитация след престоя им от две седмици в пещерата. Лекари-специалисти са в готовност за всичко необходимо за възстановяването на децата ",  каза ръководителят на персонала на спасителната операция.

През деня ще има брифинг за журналисти относно хода на действията по спасяването.

По-рано бе съобщено, че всички журналисти са били отстранени от входа на пещерата Там Луанг, докато родителите и роднините на децата са били отведени в пещерата.

Близо до входа очакват и 13 линейки.

Дванадесет тийнейджъри от местния младежки футболен отбор и техният треньор изчезнаха на 23 юни. Те влязоха в пещерата на Там Луанг и бяха открити откъснати от изхода поради внезапни порои, причинили наводнения. Търсенето продължи 10 дни. Децата и техният треньор бяха намерени живи в пещерата, но отслабени от глада.