Гледай
на живо

Вадят Русия от Зимните олимпийски игри

Нищо добро не ни чака, призна спортният министър Виталий Мутко

Вадят Русия от Зимните олимпийски игри Русия може да бъде извадена от участие на зимните олимпийски игри в Южна Корея следващата година. Ок... thumbnail text

Русия може да бъде извадена от участие на зимните олимпийски игри в Южна Корея следващата година. Окончателното решение ще бъде взето на 5 декември на заседание на Международния олимпийски комитет. При всички положения, на страната ще бъдат наложени санкции, но какви ще бъдат точно, предстои да се разбере в началото на следващия месец. Според вестник „Ню Йорк Таймс“, почти е сигурно, че ако Русия бъде допусната до участие, то нейният химн няма да се изпълнява по време на церемониите по награждаването. Отделно към страната ще бъдат въведени и финансови санкции. Всичко това е заради допинг-скандала, при който бе установено, че руските спортисти масово са използвали забранени стимуланти по време на предишните зимни игри в Сочи.

Съмненията, че Русия я чакат свирепи санкции, се появиха още преди няколко дни, когато спортният министър на страната Виталий Мутко призна, че на заседанието на 5-и декември „нищо добро не ни чака“.

Ако МОК забрани химна на страната или участие в церемонията по откриването, Русия изобщо няма да прати отбор на игрите, коментира сенаторът Виталий Пушков, смятан за един от най-приближените до президента Владимир Путин. „Убеден съм, че участието на Русия на игрите е невъзможно, ако бъде забранен химнът. Няма нужда да играем по правилата на русофобията“, написа Пушков в социалните мрежи.