София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вадят Русия от Зимните олимпийски игри

Нищо добро не ни чака, призна спортният министър Виталий Мутко

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия може да бъде извадена от участие на зимните олимпийски игри в Южна Корея следващата година. Окончателното решение ще бъде взето на 5 декември на заседание на Международния олимпийски комитет. При всички положения, на страната ще бъдат наложени санкции, но какви ще бъдат точно, предстои да се разбере в началото на следващия месец. Според вестник „Ню Йорк Таймс“, почти е сигурно, че ако Русия бъде допусната до участие, то нейният химн няма да се изпълнява по време на церемониите по награждаването. Отделно към страната ще бъдат въведени и финансови санкции. Всичко това е заради допинг-скандала, при който бе установено, че руските спортисти масово са използвали забранени стимуланти по време на предишните зимни игри в Сочи.

Съмненията, че Русия я чакат свирепи санкции, се появиха още преди няколко дни, когато спортният министър на страната Виталий Мутко призна, че на заседанието на 5-и декември „нищо добро не ни чака“.

Ако МОК забрани химна на страната или участие в церемонията по откриването, Русия изобщо няма да прати отбор на игрите, коментира сенаторът Виталий Пушков, смятан за един от най-приближените до президента Владимир Путин. „Убеден съм, че участието на Русия на игрите е невъзможно, ако бъде забранен химнът. Няма нужда да играем по правилата на русофобията“, написа Пушков в социалните мрежи.