София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валентин Радев отчете спад на престъпността

Избягалите затворници и престрелки били единични случаи

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Продължава издирването на избягалия арестант от районното в Пловдив. „Имало е някакво съществено нарушение на правилата от пловдивските полицаи и той се е възползвал. Вероятно отговорност ще понесе този, който го е допуснал и началникът на районното. Ще направим проверка какво точно се е случило“, това каза за БНТ вътрешният министър Валентин Радев по повод последния случай на избягал затворник.

„Това са единични случаи...Когато правима анализ на ситуацията – подобрява се положението с престъпността“, подчерта министърът. Той потвърди, че в Ботевград е задържан и синът на Пелов.  По думите на Радев проблемът на МВР по въпроса с Пелов е до толкова, че полицията не е успяла да го опази жив. „Трябваше да го опазим и него, и другия гражданин – това е нашата грешка“, коментира вътрешният министър.

„Продължаваме да издирваме Колев, следваме голяма част от сигналите на гражданите. Хората се притесняват да кажат, защото знаят, че той ще излезе в един момент от затвора. Но фактът, че подават сигнали, значи че те се доверяват на полицията“, каза още Валентин Радев.

По повод вчерашния дебат за вота на недоверие министърът коментира, че изненадващо за дебатът е прекъснал. „Ясно е, че вотът няма да мине, но беше по-важен диалогът.  Трябваше да си обясним някои неща, но изненадващо дебатът прекъсна“, коментира той и подчерта, че не ГЕРБ са прекъснали разговорите, а виновни са опозицията, които са отказали да говорят и са напуснали пленарна зала.

Радев отчете, че от 95 извършени убийства за 2017 година - 94 са разкрити. Разкриваемостта на престъпленията се задържа, а броят на грабежите падат.  Кражбите все повече спадат надолу, с всяка изминала година.  Хората усещат това спадане на престъпността. Срещам се с голяма част от кметовете. Мобилните групи от охраняващи полицаи в районите вече са там и вършат работа, и кметовете го усещат.  Мобилните полицаи постоянно подават сигнали за нарушения, на които ние отговаряме“, обясни министърът.

Въпросът с дефицитит на полицаи той обясни с това, че кандидати не липсват, но трява да бъдат подбрани възможно по-качествените кадри.