София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Валери Симеонов подаде оставка

Оставката е приета от премиера Борисов

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Валери Симеонов подаде оставка. 

"Решението ми е лично. Причините са продължаващата медийна кампания, която поставя акцент не само върху мен, а и върху мои колеги от НФСБ. Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тя удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на кабинета. Управлението на България е едно от най-успешните и не мога да си позволя да му тежа като воденичен камък. Не ми е детската мечта да бъда премиер. За това настояваха моите коалиционни партньори като гарант на управлението. От морална гледна точка считам, че това е най-правилната постъпка", заяви Валери Симеонов.

"Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции. Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група“, каза Симеонов и добави:
Борбата продължава. Радостта на политическите ми опоненти е прибързана.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката му.

Докато течеше изявлението на Валери Симеонов, майките на деца с увреждания бяха на 26 пореден протест. Те заявиха, че това е първата спечелена тяхна битка и спират с протестите, свързани с искането на оставката на Валери Симеонов, който ги нарече кресливи жени с уж болни деца. Палатковият лагер обаче остава,  до гласуването на реформите, които искат майките за хората с увреждания.