София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов против законопроекта за горивата

Спорният норматиевн акт предстои да бъде гледан в НС тази седмица

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви твърдо против проектозакона  за горивата. Той изрази становището си по време  на брифинг, провел се по-рано днес, непосредствено след срещата му с собствениците на малки бензиностанции, излезли миналата седмица за втори път на протест срещу внесения нормативин акт. 
 
Припомняме, че проектозаконът предвижда регистрационен режим за икономическите оператори,задължително  въвеждане на складови наличности за съхраняване на горива и  на обезпечение за извършване на дейности по смисъла на закона, както и минимални изисквания към физическите лица, които управляват тези дейности. Вносителите, сред които е и съпартиецът на Симеонов- Емил Димитров-Ревизоро твърдят, че целта е да се създаде прозрачност в бранша и всички заети с тази дейност да бъдат поставени пред равни условия. 
 
Според недоволните обаче, текстовете са лобистки и целят да фалират дребния и средния бизнес, за сметка на няколко големи фирми. Такова становище  днес зае и вицепремиерът, определяйки опитите протестиращите да бъдат представени като част от сивия сектор в икономиката, като „нескопосани“. Симеонов беше категоричен и че с позицията си не цели да печели политически дивиденти.
 
Припомняме, че преди дни Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика, оглавявана от Емил Димитров -Ревизоро прие на второ четене спорния законопроект с гласовете на депутати от всички парламентарно представени партии и така го предвижи към пленарна зала, където предстои да бъде гледан тази седмица.