София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Валери Симеонов със сигнал срещу ДПС до ЦИК

Карадайъ агитирал деца в предизборен репортаж на Канал 3

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председателят на НФСБ Валери Симеонов сигнализира Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии за нарушение на Изборния кодекс и правилата за провеждане на предизборната кампания.

Ставало дума за предизборен репортаж на ДПС. Според него във видеото са включени деца между 7 и 10 години, снабдени с партийни флагчета на ДПС и тениски с опознавателни знаци на партията.

В писмо ди институциите той посочва, че на 14 май 2019 г. по Канал 3 между 22.35 ч. и 22.55 ч. е излъчен предизборен репортаж от митинг на ДПС с тема „Карадайъ от Вълнари: В края на май ще направим заявка за управление на страната“.

На митинга са присъствали и произнасяли речи "цветът на ръководството на ДПС" – Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и др. Всичките те са кандидати за евродепутати и депутати, които би следвало да спазват изборното законодателство.

“По този начин партия ДПС, регистрирана за участие в изборите за членове на Европейския парламент , както и доставчикът на медийни услуги „Канал 3“ нарушиха изборния кодекс. Затова моля да предприемете необходимите мерки за санкционирането на нарушителите“, се посочва още в сигнала.

„На всяка кампания партията предизвиква гневните реакции на хората с това, че демонстративно погазва закона. Смятам, че това са умишлени провокации в стила на провокациите, които турската държава непрекъснато организира“, гласи сигналът на Симеонов.

Според него ставало дума за „съгласувана политика за провокиране на българското обществено мнение и опитите за противопоставяне между българския и турския етнос”. “Стратегията на ДПС – още от самото създаване на тази антибългарска партия е, да разделя българското общество“, заяви пред медии Валери Симеонов.