София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валя Ахчиева в съдебен сблъсък с БНТ

Телевизионната водеща оспорва предупреждението си за уволнение

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Известната разследваща журналистка и водещ, на наскоро сваленото от ефира на БНТ предаване "Открито", Валя Ахчиева влиза в съдебен сблъсък с медията, за която все още работи.
 
Подробности гледайте в предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф": https://youtu.be/22EhBd4Nz_E?t=1526 
 
Ахчиева е депозирала днес в Софийски районен съд искова молба, с която оспорва наложеното й от генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров наказание, а именно- предупреждение за уволнение.
 
"Наказанието ми е наложено без причина и е във връзка с последното ми журналистическо разследване за незаконен бетонен център в село Ябланово, Сливенска област. Това разгледане трябваше да бъде излъчено на 27 януари тази година, но беше свалено от ефир по време на монтажа в същия ден, в който управителния съвет на БНТ реши да свали предаването "Открито" от програмната схема на БНТ.", коментира Ахчиева.
 
По думите на водещата отправеното й предупреждението за уволнение, е свързано с желанието й да докаже с експертиза опасен ли е незаконният бетон, с който са построени къщи, в които живеят хора.
 
"Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай, но то е репресия и срещу всички журналисти в България и правото, и задължението им да събират независими доказателства за техните журналистически разследвания.", беше категорична Ахчиева.
 
Разследващата журналистка сподели и че в деня, в който наказанието й е било връчено, тя получила по пощата писмо, подписано от Константин Каменаров, от което става ясно, че тя няма право да пише, говори и прави каквито и да било журналистически разследвания за други медии.
 
 "В същото това писмо има един интересен факт. То е е подписано от генералния директор Каменаров и е изведено в деня, в който той е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд наделото му за употреба на алкохол, по публична информация-18-ти февруари тази година.", обясни Ахчиева.
 
Цялото интервю с водещата гледайте този петък (1 март) от 20:00 в предаването "ЕвроДиком" с водещ Сашо Диков по телевизия "Евроком".