София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ваня Григорова: Частните пенсионни фондове са създадени за нечия печалба

А не за да получават хората по-високи пенсии

4 годиниОбщество 15 Боряна Райчева

Преизчисляването на пенсиите е наложително, категорично заяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Експерти от НОИ обаче твърдят, че държавата няма възможност да направи това.
Според Григорова, частните пенсионни фондове не са компенсаторен механизъм за недофинансираната държавна система, макар да са смятани за такъв. През 2016 г. НОИ публикува доклад, от който става ясно, че „две пенсии“ са по-малко от една, отбеляза съветничката от „Подкрепа“.
Данните на Комисията по финансов надзор показват, че не е възможно за по-голямата част от хората да получават даже толкова, колкото биха получили от НОИ. Разчетите до 2060 г., публикувани в доклада, показват, че до тогава „две пенсии“ са по-малко от една“, коментира Ваня Григорова.
По думите й, частните фондове не са създадени, за да получават хората по-високи пенсии, а за да осигуряват печалба на някого.
В двата законопроекта за възрастните хора, които днес ще бъдат разгледани в социалната комисия, няма почти нищо, което да заслужава да бъде в отделен закон, отбеляза Григорова. Тя е на мнение, че ако депутатите искат да увеличат социалните помощи за възрастните хора, могат да го направят чрез Закона за социалното подпомагане. А отделянето на този казус в нов закон е чист популизъм, смята синдикалната съветничка.
Според Григорова, е напълно възможно депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лева.