Гледай
на живо

Варна протестира заради убиеца на балетиста Мартин Чикалов

Искат по-голяма присъда за виновника

Под мотото „Поход за живот 2“, жители на Варна отново ще протестират днес от 18.30. Демонстрантите са недоволни след като Окръжният съд постанови 6-годишна ефективна присъда за шофьора Петър Здравков, блъснал и убил балетиста Мартин Чикалов.

Инициативата се организира чрез социалните мрежи. Идеята е протестиращите да преминат в шествие от сградата на Общината до Областната администрация. Те ще настояват за по-голяма присъда за шофьора, причинил смъртта на 38-годишния балетист от Варненската опера.

Те ще поискат промени в закона и лишаване от възможността за съкратени съдебни производства при случаи, в които има отежняващи вината обстоятелства.

Вчера, след като призна вината си, 25-годишният шофьор Петър Здравков беше осъден на първа инстанция в условията на съкратено съдебно следствие. Той получи наказание от 9 години затвор, но след редукция присъдата беше намалена на 6 години.

След фаталния инцидент, станал на 10 септември тази година, десетки граждани на Варна излязоха на протест под мотото „Поход за живот“ с искане за справедливо наказание и повече сигурност за пешеходците и велосипедистите по пътищата.