Гледай
на живо

Варненци протестираха срещу Ердоган

Предстои факелно шествие в София

Около стотина души  се събраха днес на обед на площад „Независимост“ в морската столица, за да изразят възмущението си от предстоящата тази вечер среща между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и европейските лидери в резиденция я „Евксиноград“.
 
„Турският президент не трябва да бъде допуснат в България, той не уважава България и ЕС, не виждам защо ние трябва да му демонстрираме уважение.“, заяви Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, които са организатори на демонстрацията. Според Костадинов този протест не е срещу турския народ, а срещу управляващия режим в Турция. По думите му тази срещу е недопустима.
 
 
Според хората на площада е обидно точно в деня, в който отбелязваме  геноцида срещу тракийските българи, извършено от Османската империя да приемаме турския лидер като гост, те настояваха и българската държава да повдигне по време на срещата въпроса за компенсацията, която южната ни съседка дължи на наследниците на загиналите.
 
 
Тази вечер от 19:30 часа подобна демонстрация се очаква да има и в София, като тя ще бъде под формата на факелно шествие, което ще тръгне от площада пред Народното събрание и ще завърши пред посолството на Република Турция.