София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Варненци със своя стена на желанията

Стената е част от световната инициатива "Before I die..."

7 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

В центъра на морската столица е поставена черна дъска с надпис върху нея „ Преди да остарея, бих...“, това предават от БГНЕС.
Дъската е част от световния проект "Before I die...", стартирал като експеримент. Той е наречен „Стената“, тъй като това действително е черна дъска, върху която хората с тебешир оставят посланията си. До този момент в него са се включили 76 държави от цял свят, направени са 2200 стени, на които е писано на 38 езика.
Най-честите пожелания, изписани на дъската са за любов, здраве, семейство, пътешествия и духовност.
Идеята за проекта е на  Джеймс Рийвас и Канди Чанг. Те се вдъхновяват от  изследване на Станфордския университет, което е свързано с вербализирането на нашите желания и мисли. Според учените, мислите, изразени по този начин, придобиват рефлексивност, която спомага за реализирането им. Същото изследване показва и спомага за получаването и на по-голяма яснота при разпознаване на приоритетите в живота ни.