София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вашингтон иска да замрази доставките на F-35 в Турция

В началото на март Турция отхвърли искането на САЩ да се откаже от C-400

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

САЩ обмислят възможността за спиране на подготвителните дейности за доставката на самолети F-35 в Турция, съобщиха местните медии.
Не е уточнено какви точно стъпки може да предприеме американската страна.
Агенцията свързва евентуалните действия на САЩ с неуспешните опити на Вашингтон да убеди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че закупуването на руски противовъздушни ракетни системи S-400 ще повлияе на безопасността на F-35.
Една от мерките, които Вашингтон обмисля, е свързана с обслужващата база за F-35 в турския Ескишехир.
По-рано Ердоган коментира, че закупуването на С-400 от Русия няма нищо общо със сигурността на НАТО и САЩ.
Припомняме, че в началото на март Турция отхвърли искането на САЩ да се откаже от C-400 в замяна на доставката на "Патриот“.
След това Пентагонът предупреди Турция за "тежките последици" от закупуването на С-400, а заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино заяви, че придобиването на С-400 от Турция може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в създаването на американски бойци F-35.