София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вашингтон налага нови санкции на Техеран

„Докато съм президент на САЩ няма да позволя на Иран да има ядрено оръжие“

4 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

„Изглежда, че Иран вече отстъпва, което е добре за всички и много хубаво нещо за света“. Това заяви държавният глава Доналд Тръмп в обръщението си по повод атаките на иранските сили срещу американски бази на територията на Ирак.

Той обяви, че след снощните удари няма загинали и ранени американски и съюзнически войници, а са нанесени само минимални материални щети.

„Докато съм президент на САЩ няма да позволя на Иран да има ядрено оръжие“, с тези думи Тръмп започва обръщението си към нацията.

Президентът обяви като необходимо и закъсняло убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Той определи военачалника за „водещия терорист“ в света, който е отговорен за обучението на атентатори, за създаването на терористичната група "Хизбула" и ръководенето на кървави сблъсъци в Близкия изток.

Тръмп съобщи, че САЩ ще отговори на атаките на Иран с налагането на нови допълнителни икономически санкции, които ще бъдат в сила, докато Техеран „не промени поведението си“. Той призова и други нации да подкрепят действията на Вашингтон, за да може светът да се превърне в „по-спокойно и мирно място“.