София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вашингтон обсъжда с Каракас оставката на Николас Мадуро

Провеждат се срещи с лидера на социалистите във Венецуела

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

САЩ преговаря с един от лидерите на Социалистическата партия на Венецуела Диосдадо Кабельо, цитира Associated Press чиновник от администрацията на Доналд Тръмп.

Вашингтон и Каракас обсъждат евентуалните гаранции за сигурността на приближените до Николас Мадуро, ако се съгласят да отстранят диктатора.

Миналия месец Кабельо е провел среща с „човек, който поддържа връзка“ с Белия дом. Понастоящем се води подготовката за втора среща.

„Водят се преговори и с други високопостаени чиновници във Венецуела“, коментира източникът на AP. Вашингтон обаче не разглежда възможността да замени Николас Мадуро с Диосдадо кабельо.

Според представитрел на Белия дом не се говори и за „предателство“ срещу Николас Мадуро. Целта на преговорите според него е да има раздор между привържениците на венецуелския диктатор.

Припомняме, че от януари опозиционният председател на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо е и.д. президентът на страната.

Той е официално признат за държавен глава не само от Латинска Америка, САЩ, Канада, но и от Европейския съюз (ЕС).