Гледай
на живо

Васил Иванов с фрапиращи разкрития пред „Евроком“

В предаването „Делници“ журналистът разказа повече за свое разследване

За фрапиращи злоупотреби при усвояването на европейски фондове в Центъра за развитие на човешките ресурси разказа в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ разследващият журналист Васил Иванов.
 
Пред водещия Николай Колев Иванов изнесе данни, според които въпросният център е отпускал огромни суми за  странни проекти на различни училища и детски градини. Като пример журналистът посочи частно детско заведение, което е финансирано със 120 000 евро за свой за разказване на „Приказка за старата костенурка“.
 
Сред останалите завидно добре финансирани дейности се оказват още развитието на тенденциите в английската кухня, клубове по бадминтон и други подобни.
 
Иванов обясни, че схемата се осъществява от директорката на въпросния център за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова, която била кадър на Национален фронт за спасение на България. Според журналиста, тя била поставена там от лидера на партията и вицепремиер Валери Симеонов с цел да пренасочва европейските пари към кухи неправителствени организации, зад които стояли редица бивши и настоящи политици.
 
Пак по думите на Иванов, в много от случаите Калканова раздавала суми до 29 000 евро, тъй като по  закон, при надвишаването на тези пари трябва да се направи съответната обществена поръчка, което усложнява нещата.
Големият парадокс, според журналиста е в това, че след като министърът на образованието, на който е подчинена агенцията, признава, че има сигнали срещу Калканова и я уволнява, на нейно място назначава жената, която до този момент у е контролирала.
 
Цялото интервю на Васил Иванов пред водещия Николай Колев можете да видите на страницата на предаването „Делници“.