София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Васил Василев: В ЕС няма друг народ, освен българския, толкова близък до руския

Според журналиста България може да е мост между Изтока и Запада

7 годиниПолитика 155 Боряна Райчева

Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, дойде в студиото на предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ с ордени, които е получил по времето на социализма. „Тези ордени са ми дадени от българската държава, те са еквивалент на отличие за храброст, дадени са ми за работата ми по време на войната в Ливан през 1982 и аз няма да се откажа от тях“, каза Василев по повод на приетия по инициатива на депутата от ГЕРБ Методи Андреев закон за комунистическите символи.

Дядо ми имаше ордени от войната, той си ги носеше и се гордеше с тях и човек не бива да се срамува от миналото си, допълни Василев.

Той разказа, че е получил ордените „Червено знаме“ и „Червено знаме на труда“ през ноември 1982 година за работата си като журналист по време на войната в Бейрут.

Българският народ е преживявал в дългата си история множество кризи и винаги е намирал хората, които да го изведат от тях, коментира журналистът.

В най-мрачните години на робството народът извади от себе си Левски и така се стигна до Освобождението. Така и сега се надяваме, че след всички премеждия България ще намери хората, които да я изведат на този път, на който тя иска, добави той.

България е страна, която има най-големия потенциал да бъде връзка между Америка и Русия, между Запада и Изтока, каза още Васил Василев.

В ЕС и НАТО няма друг народ, който да е толкова близък до руския, коментира той.

В същото време в България се е зародил един от корените на европейската цивилизация и ние сме обърнати към Европа, ние сме Европа, добави журналистът.

Според него това е предпоставка България да работи успешно не само за решаване на противоречията и намаляване на противопоставянето, но и за решаване на проблемите.