София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ваучери за неприетите в детските градини деца

Инициативен комитет настоява за пълна автоматизация на приема

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система настояват Столична община да предоставя ваучери като компенсация на всяко останало извън списъка за детска градина дете. Целта, на които е да дадат възможност за прием в частни детски градини или за наемане на детегледачка. Te настояват още за пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини и за създаването на електронна система за кандидатстването и приема в първи клас. 
Инициативният комитет подготвя протест на 10 септември пред сградата на Столична община. Исканията им са  оставките на Директора на "Образование" - Мария Минчева, и на Ирена Николова - главен експерт в Дирекцията.
 От инициативния комитет искат още създаването на работна група, чиято цел е да обсъди възможностите за построяване на нови детски градини и училища,  както и създаване на физкултурни салони в училищата, където няма. Средствата, в основата на тези промени да бъдат заложени в бюджета за догодина. От комитета настояват работна група да изготви програма, която да поставя крайни срокове за реализиране на проекта. От комитета предлагат още да бъдат отпуснати допълнителни средства за назначаването на помощник-възпитател в групи с повече деца
Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че до края на годината ще бъдат открити две детски градини в „Драгалевци“ и в „Красно село“. Освен това започва строежа на още 9 сгради, които се очаква да бъдат готови до края на 2019. 
През последните 10 – 11 години Столична община инвестира в строителството на над 90 нови сгради за детски градини. През 2006 в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Фандъкова добави още, че са осигурени над 16 хил. нови места за децата на София, в които са инвестирани над 179 млн. лв.