София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вече 40 жертви от "Хагибис"

Мобилизираха армията

пропускане
4 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Най-малко 40 души бяха убити от тайфуна, който остави огромни части от градовете в централна и източна Япония под вода, като други 16 са изчезнали и 189 са ранени.

Тайфунът Хагибис се отдалечи от сушата в неделя сутринта, но макар до голяма степен да пощади столицата, остави следа от разрушения в околните региони.

Десетки хиляди спасители в Япония се борят, за да достигнат до хора, хванати от свлачища и наводнения, причинени от мощния тайфун.

Премиерът Шинзо Абе призова за спешна подкрепа на засегнатите.

"Все още има много жители, които тепърва трябва да се отчитат. Нашите хора в работят ден и нощ в операции по търсене и спасяване", каза Абе на спешна среща на министрите.

Повече от 110 000 полицаи, изтребители, войници и екипи на бреговата охрана, както и около 100 хеликоптера бяха мобилизирани за спасителните операции в понеделник, заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга.