София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Вечер“: Македония преви гръб пред великобългарските амбиции

Медиите в Скопие за договора за добросъседство

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Македонските издания информират широко за посещението на премиера Бойко Борисов и за подписания договор за добросъседство между България и Македония. „Нова Македония“ пише, че след подписването на договора двамата Борисов и македонският му колега Зоран Заев са се оттеглили за разговор на четири очи и че българският премиер е бил посрещнат с най-високи държавни почести.

„Македония преви гръб пред великобългарските амбиции“, пише пък близкият до опозиционната ВМРО-ДПМПЕ „Вечер“. Изданието също информира за подписания договор и уточнява, че в сряда премиерите Борисов и Заев ще бъдат заедно за годишнината от Илинденското въстание в църквата „Свети Спас“ в Скопие, където са погребани костите на Гоце Делчев.

mkd-news.com съобщава, че премиерът Заев е призовал предшественика си и лидер на ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи договора.

„Вести“ цитира съвместно изявление на върховната представителка на ЕС по външната политика и на комисаря по разширяването Йоханес Хан, в което се казва, че договорът за добросъседство е позитивна крачка за интеграцията на Македония в европейските структури и е в интерес на македонските граждани.

Това е добър сигнал за целия регион, се казва още в съвместното изявление.

Останалите македонски медии също информират за събитието, като засега липсват по-обстойни коментари. Повечето издания са публикували официалното съобщение, разпространено от пресцентъра на македонското правителство.