София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВЕИ-та- с данни за облагодетелствани фирми в сектора

Министър Петкова и производителите на зелена енергия не се разбраха

5 годиниПолитика 19 Боряна Райчева

Собствениците на малки зелени централи заплаши, че могат да разклатят правителството, като изнесат данни за облагодетелствани фирми в сектор енергетика. 
 
Това заявиха техни представители, след провелата се над два часа среща между тях, енергийният министър Теменужка Петкова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
 
"Ще изнасяме всеки ден информация от утре за централи, които би трябвало да попадат под юрисдикцията на параграф 18, но спрямо тях не се прилага параграф 18. Не знам дали на всички са политически обвързани, но има и собственици, които членуват в работодателските организации.", заявиха недоволните.
 
Недоволството на собствениците на ВЕИ-та е породено от това, че през 2011-та година държавата ги субсидира двойно, според тогавашния закон, безвъзмездно за изграждането на централите и втори път с обещанието да изкупува тока им на преференциалната цена от 56 стотинки на киловат час. 
 
На базата на това обещание те инвестират стотици хиляди от себе си и потъват в кредити. Четири години по-късно, Европейската комисия разбира за двойното финансиране и налага на България да промени закона. Така сумата за киловат час за тези производители пада от 56 на 10 стотинки, а собствениците излязох с бесилки на врата, като символ на това, което им причинява държавата.
 
Според министър Петкова, темата отдавна е изчерпана, като правителството не може да направи нищо по въпроса.
 
А колкото до това не ли заблудило правителството през 2011-та ентусиастите, решили да създават зелена енергия у нас, отговорът на министър Петкова звучеше така:
 
"Ако е допуснат подобна заблуда, тя тази заблуда е изправена като заблуда с последващите мерки от страна на Европейската комисия и с предприетите мерки от страна на властите в България.".
 
Въпреки това енергийният министър обеща правителството ни да опита да постави отново казуса пред Европейската комисия на този етап законът бил спазен.