София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Велика сряда – за предателството и прошката

От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

На Велика сряда се провежда Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време, на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. В този ден Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.
Припомня се за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Жената успяла да влезе в дома, където бил Христос, носейки алабастърен съд с драгоценно миро, с който искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.
От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.
По традиция днес не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.