София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Великденски концерти в Софийската филхармония!

Концертът ще се проведе на 9 април от 19ч. в зала "България"

7 годиниКултура 13 Боряна Райчева

Светлината и упованието, които Великден носи на човешкия дух, са претворявани в стотици музикални творби през вековете. Софийската филхармония ви кани на два концерта, в които се преплитат молитва, благодарност, смирение, надежда и ликуване, и които ще озарят лицата и дните ви в очакване на Светлия ден.
На 9 април, Цветница, от 17 ч. в зала „България“ органистът Велин Илиев и НФХ „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, ще ни поднесат една програма, посветена на творчеството на Цезар Франк (авторът на пленителния „Панис Ангеликус“) и неговите духовни творби. Ще чуем Прелюдия, фуга и вариации, Голяма симфонична пиеса, Аve Maria, Dextera Domini и Псалм 150. Безкрайна мелодия, спокойна хармония и неподвластна на перипетиите вяра струят от всички произведения, включени в програмата.

На 13 април от 19 ч. в зала „България“ ще имаме привилегията да чуем четири възхитителни творби под диригентството на забележителния диригент Ари ван Бейк, Кавалер на Ордена за изкуства и литература на Френската република, който предизвика възторга на софийската публика в предния творчески сезон и с даровитата Евгения Ралчева – сопран, ученичка на световното мецосопрано Александрина Милчева и високо ценена солистка, както в оперни спектакли, така и в кантатно-ораториални творби. В концерта ще прозвучат части от величествената оратория „Месия“ на Хендел; изпълнената с изобретателност и свежест Симфония № 30 на Хайдн; Симфония № 3 на Арво Пярт, изключителна творба, единствената в едно продължило осем години мълчание на автора и наричана „мостът между Пярт и Пярт“ и Увертюра „Светъл празник“ на Римски-Корсаков“, довяваща мисли за древни пророчества и архангелски тръби.
Не пропускайте възможността да се потопите в духовния свят на Великден с двата празнични концерта на Софийска филхармония!