Гледай
на живо

Велики четвъртък – последната вечеря на Христос

Днес по обичай се боядисват яйца и се пекат козунаци

На Велики четвъртък от Страстната седмица Църквата помни Последната вечеря - последното хранене на Господ Исус Христос с апостолите в навечерието на страданията Му. Именно тогава Спасителят установява основното тайнство на Църквата - тайнството на Светото Причастие, Евхаристията.
След Тайната вечеря Христос, показвайки Своето смирение, измива краката на своите ученици, което също е отразено в богослужебната практика на Църквата на Велики четвъртък.
Обредът за миене на краката се извършва от епископа след литургията в този ден. Той измива краката на дванадесетте свещеници по образа на Христос.
Темата за Тайната вечеря в богослужението на Велики четвъртък е съчетана с темата за Страстите Христови. Въпреки това денят се счита за празничен, а според някои схващания, постът е отслабен, а на трапезата е позволено вино.
Вярващите трябва да посетят храма, да се изповядат и да приемат общение. Къщата се подрежда, пекат се козунаци, боядисват се яйца. На чист четвъртък е обичайно човек да става преди изгрев слънце и да се изкъпе - символично очиствайки се от греховете и суетата.