София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Великобританците гласуват на предсрочни избори

До тях се стигна след дълбока парламентарна криза

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Днес британците гласуват в извънредни общи избори. До тях се стигна след дълбока парламентарна криза, в резултат на което преимерът Борис Джонсън не успя да прокара неговата стратегия за Брекзит. Въпреки че се очаква консерваторите да спечелят изборите не е изключено да се стигне до висящ парламент.

Прогнозата е за студен, ветровит, дъждовен и мрачен четвъртък, в който ще се проведат най-важните избори за Обединеното кралство за цяло едно поколение, както изтъкнаха водещите партийни лидери. Тези избори не просто ще определят кой ще ръководи страната през следващите четири години, а и бъдещето на Обединеното кралство, останала на кръстопът след референдума за Брекзит преди три и половина години. Гласоподавателите трябва да изберат 650 депутати в Камарата на общините.

Според най-надеждните анкети се очаква торите да спечелят 339 места, което ще им даде необходимото мнозинство да съставят правителство, което евентуално би могло да прокара в парламента сделката за Брекзит на Борис Джонсън и страната да излезе от ЕС на 31 януари. Практиката през последните години обаче показа, че на прогнози много не може да се вярва, а няма и яснота за кого ще гласуват онези, които още се колебаят. Така че може да се стигне и до висящ парламент, а при това положение консерваторите трудно ще намерят коалиционен партньор.

Избирателниет секции отварят врати в 9 часа сутринта българско време и затварят в полунощ.