София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Великобритания дава 50 млн. лири на Мексико

Великобритания и Мексико разширяват партньорството си

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Великобритания и Мексико ще сключат споразумение за значително разширяване на политическото и икономическото сътрудничество. Според изявление, разпространено от пресслужбата на британското външно министерство, подписването на документа ще бъде насрочено така, че да съвпадне с посещението на ръководителя на ведомството Доминик Рааб в Мексико Сити.

„Историческото споразумение за партньорство, което ще бъде подписано по време на официалното посещение на министъра на външните работи в Мексико Сити, има най-широкия обхват от всички споразумения, сключени някога между правителствата на Обединеното кралство и Мексико“, се казва в документа. „В допълнение към разширяване на политическото сътрудничество, изправяйки се пред глобалните предизвикателства, включително изменението на климата, партньорството ще спомогне и за увеличаване на търговията и инвестициите в нови производствени методи и технологии, например енергетиката, финансовите услуги, образованието и финансирането на програми за опазване на околната среда. "

Условията на споразумението предвиждат финансирането от страна на Лондон в размер на 60 милиона британски лири (73 милиона долара) в рамките на пет години за изпълнение на програми в Мексико, насочени към борба с корупцията, развитие на енергийния сектор, сектора на финансовите услуги, както и напредналите градски технологии.