Гледай
на живо

Великобритания готова да остане в митническия съюз

Договорен е план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия

Великобритания готова да остане в митническия съюз Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в неговия митнически съюз и след ... thumbnail text

Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в неговия митнически съюз и след 2021 г.,съобщава Ройтерс.

Водещите министри на британското правителство се договориха за нов план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия, след като отхвърлиха предишни предложения на ЕС. 

Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но си е осигурило преходно споразумение, с което запазва търговските си връзки с ЕС непроменени до края на 2020 г., стига да бъде постигнато окончателно споразумение в близките месеци.
 

Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че Великобритания ще излезе от митническия съюз, което ще позволи на страната да сключва свои търговски споразумения с други държави. Министрите й обаче не споделят мнението й.

На проведено заседание министрите са се съгласили, че Великобритания трябва да се опита да остане в митническия съюз, ако предвидената в едно от правителствените предложения технология за граничен контрол не е готова навреме за 2021 г.

Официални лица са предупредили, че тя може да се забави до 2023 г.