София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАЗНАЧИ МИНИСТЪР НА БЕЖАНЦИТЕ

РИЧАРД ХАРИНГТЪН ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА 20 000 ЕМИГРАНТИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Великобритания назначи министър на бежанците, който ще отговаря за около 20 хиляди емигранти, които по-рано страната се съгласи да приеме. С изявление от офиса на премиера Камерън става ясно, че натоварен с отговорностите на новата длъжност ще бъде Ричард Харингтън. Назначението му е одобрено и от кралицата.

Припомняме, че Дейвид Камерън обяви по-рано през месеца, че поради нарастващия натиск в страната и чужбина за справяне с бежанската криза, Великобритания е готова да приеме още 20 хиляди сирийски граждани. От началото на конфликта през 2011 година страната е приютила около 5 000 души. Премиерът посочи, че Великобритания е вторият по големина донор на бежански лагери, помагайки по начини, по които другите страни не успяват. Експерти предупреждават, че до края на календарната година притокът на емигранти към ЕС може да достигне притеснителната цифра от 1 млн. души.