Гледай
на живо

Великобритания прие закон за предотвратяване на "твърдия" Brexit

Правителството се противопостави на приемането на този законопроект

Великобритания прие закон за предотвратяване на "твърдия" Brexit Законопроектът, който задължава британското правителство да поиска отлагане на Brexit, за да избегне... thumbnail text

Законопроектът, който задължава британското правителство да поиска отлагане на Brexit, за да избегне оттегляне от Европейския съюз без споразумение, получи кралскa санкция и се превърна в закон, съобщиха от Камарата на общините в Парламента.
Документът е подготвен от група депутати от долната камара на парламента от различни партии, ръководени от лейбъриста Ивет Купър и консерватора Оливър Летвин. Според тях законът ще направи възможно в последната минута да се избегне катастрофата от напускането на ЕС без споразумение.
Правото да се определи срокът, необходим за забавяне на документа за Brexit, е предоставено на Тереза Мей. По-рано премиерът обяви, че ще поиска от Европейския съюз да отложи крайния срок за Brexit от 12 април до по-късна дата.
Очевидно обаче парламентаристите смятат за необходимо да се презастраховат и да гарантират невъзможността за излизане без споразумение.
Правителството се противопостави на приемането на този законопроект.