София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Великобритания прие закон за предотвратяване на "твърдия" Brexit

Правителството се противопостави на приемането на този законопроект

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Законопроектът, който задължава британското правителство да поиска отлагане на Brexit, за да избегне оттегляне от Европейския съюз без споразумение, получи кралскa санкция и се превърна в закон, съобщиха от Камарата на общините в Парламента.
Документът е подготвен от група депутати от долната камара на парламента от различни партии, ръководени от лейбъриста Ивет Купър и консерватора Оливър Летвин. Според тях законът ще направи възможно в последната минута да се избегне катастрофата от напускането на ЕС без споразумение.
Правото да се определи срокът, необходим за забавяне на документа за Brexit, е предоставено на Тереза Мей. По-рано премиерът обяви, че ще поиска от Европейския съюз да отложи крайния срок за Brexit от 12 април до по-късна дата.
Очевидно обаче парламентаристите смятат за необходимо да се презастраховат и да гарантират невъзможността за излизане без споразумение.
Правителството се противопостави на приемането на този законопроект.