София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Великобритания разработва нови закони за санкции след „Брекзит“

Консултациите на министрите започнаха миналата седмица

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Великобритания разработва нови закони в кратък срок, които да й позволяват въвеждането на санкции по отношение на други държави, наред с други членове на ЕС след приключването на процедурата по „Брекзит“, предаде телевизия Би Би Си.

Миналата седмица британските министри започнаха консултации по този въпрос, тъй като чиновниците ще изгубят голяма част от правомощията си за налагане на санкции, след излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз.

Правителството се надява, че предприетите мерки ще позволят на Великобритания да запази тази възможност.

"Действията на Великобритания са от значение, защото някои страни, включително Германия се опасяват, че „Брекзит“ ще промени баланса на обсъжданията в ЕС и ще подтикне страни като Италия и Испания да се изкажат в полза на смекчаване на санкциите срещу Русия“, съобщи телевизията.

Консултациите по повод новите закони стартираха на официално равнище миналия петък. Очаква се, че новият законопроект може да бъде предложен за разглеждане от парламента, след провеждането на предсрочните избори в страната на 8-и юни.

Решението за излизане от ЕС беше гласувано на референдум от британците на 23-и юни 2016 година. На 29-и март Великобритания официално започна процеса по напускане на ЕС. Според правилата, упоменати в Лисабонския договор, Великобритания трябва да напусне съюза на 29-и март 2019 година, точно две години след искането за „Брекзит“.