София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Великобритания ще посече гражданите на ЕС

В случай на Брекзит без споразумение с ЕС

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В британския парламент започва дебат по план "Б" за излизането на Великобритания от ЕС.

Британските депутати ще направят пореден опит да променят посоката на Брекзит днес.

Постигнатата от премиерът Тереза Мей сделка с Брюксел бе отхвърлена от парламента, затова депутатите днес ще дадат вота си за няколко поправки, за които евентуално да започнат преговори с ЕС.

Лейбъристите настояват в закона за Брекзит категорично да се впише, че се изключва вариант за излизане без сделка. 

Междувременно консерватори разработват сценарии за излизането без споразумение.

Либералдемократите са единствените, които настояват за втори референдум, като се изключи възможността за Брекзит без сделка.

Част от поправките, залегнали в новия вариант на документа имат за цел да избегнат напускането на ЕС без сделка, което било довело до хаос, смятат анализатори. Ще се търси и консенсус за т.нар. предпазна мярка за ирландската граница. Мей иска да си осигури подкрепа в парламента, преди да търси гаранции от Брюксел.

Междувременно в декларация, разпространена от вътрешното министерство на Великобритания се казва, че правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение.  За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, включително гражданите на Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, за работа или образование, се казва в декларация на вътрешното министерство. Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.

След датата за Брекзит - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги и това ще бъде последица от резултата на референдума за Брекзит през 2016 г., каза вътрешният министър. Вотът се очаква към 21 часа българско време.