София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ ЗАПОЧНА АКЦИЯ В ПОДКРЕПА НА МАРИХУАНАТА КАТО ЛЕКАРСТВО

НЕЗАВИСИМИЯТ ДЕПУТАТ ПУСНА ОНЛАЙН ПОДПИСКА

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Подписка в подкрепа на легализирането на марихуаната за медицински цели стартира независимият депутат Велизар Енчев. В нея той припомня, че през последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална у нас. Той заявява, че до няколко седмици ще внесе проектозакон в подкрепа на канабиса като лечение на определени заболявания.

Идеята на отцепника от Патриотичния фронт и лидер на нофосформираното ляво движение "Българска пролет" е продължение на въпроса, който през юни отнесе към здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол. Тогава Велизар Енчев попита дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели.
Питането му беше подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите, но също могат и да забавят развитието на заболяването.
Той посочи още, че през 2014 г. в американския щат Илинойс е стартирала медицинска програма за пациенти, страдащи от над 40 болести, които са получили достъп до лечение с канабис.
В оттговор на парламентарното питане здравният министърът заяви, че се извършват анализи на варианти за легализиране на медицинския канабис.
Става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта Москов.
До момента петицията на Велизар Енчев е събрала над 2 600 подписа.