Гледай
на живо

Велошествие в центъра на София

София кара колело и тича за по-чист въздух

Велошествие в центъра на София Тазгодишното велошествие се проведе под мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух&ldq... thumbnail text

Тазгодишното велошествие се проведе под мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух“. Събитието започна в 11 часа на площад „Народно събрание“. Част от участниците се качиха на колелата си, и стигнаха до Южния парк. Други ентусиасти решиха да потичат в името на инициативата.

Организатор на събитието е „София-европейска столица на спорта“, което се провежда за четвърта поредна година. Целта е да се стимулират столичани да водят по-активен начин на живот, както и да се редуцира нивото на замърсен въздух в София.

В Южния парк е предвиден голям спортен празник с много атракции, концерти и забавления.

В инициативата се включиха и някои от най-известните спортни звезди, като Евгения Раданова, която е единствената българка, участвала и на зимна, и на лятна олимпиада в дисциплината колоездене. Участие взе и легендарният алпинист, изкачил Еверест без кислород – Дойчин Боянов.

Според някои от участниците колоезденето е един алтернативен и природозащитен начин за ходене на работа. Целта е колкото се може повече хора да слазят от автомобилите си.