София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Венецуела алармира за оръжия в камионите на хуминитарна помощ

САЩ са готови за силово сваляне на Мадуро

пропускане
5 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че Съединените щати се опитват да разпалят война в Южна Америка, пише руският електронен вестник "Свободная пресса".

САЩ "се опитват изкуствено да създадат криза, за да оправдаят политическата ескалация и евентуална военна интервенция във Венецуела, за да донесат война в Южна Америка", заяви Мадуро, цитиран в статията. Той обяснява действията на Вашингтон с интерес към венецуелския петрол.

Тази седмица Гуайдо ще се върне във Венецуела от Колумбия, където посети център за разпределяне на хуманитарни помощи за венецуелците и участва в заседание на Групата от Лима в Богота, посветено на положението във Венецуела.

Предния ден Гуайдо подписа указ, с който разреши доставките на американска хуманитарна помощ във Венецуела. Действащият венецуелски лидер Николас Мадуро заяви, че тези доставки са само предлог за унищожаване на суверенитета и независимостта на Каракас.

На 23 февруари конвой с американски помощи пристигна във Венецуела от Колумбия; същия ден един от камионите бе опожарен на венецуелската отсечка на граничен мост. Хуманитарните доставки засилиха напрежението в Боливарската република, припомня "Известия".

Според Мадуро американските тайни служби използват помощите като предлог, за да вкарат във Венецуела оръжия, предназначени за местната опозиция, отбелязва "Независимая газета".

„Когато беше прегледан един тежкотоварен камион, се оказа, че в него има не само храна и лекарства, но и инструменти, с които да се издигне барикада, да се направят ограждения, имаше тел и пирони, елементи, от които да се сглобят оръжия, каквито използва радикалната опозиция“, е заявил венецуелският външен министър Хорхе Ареас на заседанието на СС на ООН.

В реч пред срещата на Групата от Лима за Венецуела американският вицепрезидент Майк Пенс анонсира още по-сурови санкции срещу "корумпираните финансови мрежи на режима на Мадуро", пише "Московский комсомолец".

В коментар за санкциите външният министър на Венецуела Хорхе Ареас заяви, че Вашингтон води "ожесточена кампания", целяща да свали правителството на Мадуро. Министърът подчерта, че САЩ нарушават международното право, информира "Газета".

След събитията от последните дни вече никой не се съмнява, че САЩ са готови за силово сваляне на Мадуро. Нещо повече, Майк Помпео открито заяви, че има планове за сваляне и на режимите в Куба и Никарагуа.

Експерти свързват това с денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от САЩ. Руското външно министерство вече заяви, че Вашингтон започва да прехвърля военна техника и сили за специални операции "по-близо до Венецуела", добавя "Независимая газета".