София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Венецуела подновява преговорите си с Барбадос

И двете страни смятат, че трябва да има нови президентски избори

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на тайните преговори в Барбадос властите и опозицията на Венецуела се съгласиха да продължат диалога в името на мира. Освен това можем да говорим за провеждането на избори през следващата година, в резултат на което настоящият президент Никола Мадуро ще отстъпи властта. Има само няколко потенциални кандидати. 

Тази седмица бяха проведени преговори между правителството и опозицията на Венецуела с посредничеството на Норвегия. Официалната информация за срещата на представителите на враждуващите страни „на неутрално поле" - остров Барбадос - стана достъпна за пресата едва вчера. Преговорите са започнали в понеделник и са продължили до финала почти в пълна секретност, но пресата вече е изпълнена с прогнози за по-нататъшното развитие.

Проправителствените медии твърдят, че няма никакви преговори, публикувайки реплики потвърждаващи това на председателя на Националната конституционна асамблея (НКО, известна още като учредителното събрание) Диос Кабо Кабело, който потвърждава тази версия. Напротив, опозиционната преса твърди, че „въпросът се движи напред и чавизмът се готви да се предаде” (Като доказателство успешно се посочи обявеното от новото гръцко ръководство признаване на председателя на Националното събрание, контролирано от опозицията, самозванеца Хуан Гуайдо за президент на карибската държава) , но се позовава при това на „източници близки до преговорите”, което поражда силни съмнения в правдивостта на информацията.

Европейските медии също мълчаха: дори норвежките кореспонденти не бързаха да пишат доклади, прославящи изключителните мироопазващи способности на техните сънародници, които бяха поели задачата да намерят решение на венецуелската криза. Испанското издание „Ла Разон”, се оказа повече или по-малко информираната европейска публикация, която сподели с читателите си името на ръководителя на групата, която се занимава с помиряването на страните. Това е норвежкият дипломат Даг Ниландер, който в един момент беше главният участник в преговорите между колумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК.

Участниците в срещата се съгласиха, че за да се постави точка по въпроса, е необходимо да се проведат президентски избори и да продължат преговорите на ниво посредници. Изборите могат да се проведат след около девет месеца. Както Кабело заяви пред местното издание „Имлитимас Нотициас”, те не са за предсрочни президентски избори, а за парламентарни избори.